Nederlands Deutsch English
Ludiek Pedagogiek

Ludische Pedagogie

LuPe nodigt je uit tot levenskunst.

 

 

De laatste maanden hing er voortschrijdend inzicht in de lucht. Ik heb ervan genoten om LuPe te verhelderen en te verbeteren.

De website ging ervan op hol

Graag even geduld en dan komt de nieuwe site: www.ludische-pedagogie.eu ook voor jullie in de lucht.

Mijn laatste werkkring daagde me uit mijn eerdere publicaties:

  • Het Rijk der Verbeelding, geef het terug aan de kinderen (Basisonderwijs)
  • Spelen vanuit verbeelding (Basisonderijs)
  • Spelen is de kunst (Voortgezet Onderwijs)                                      te verantwoorden. 

LuPe wil leerkrachten en docenten ondersteunen in het verantwoorden van spel aan ouders, bestuursleden, beleidsmakers, inspecteurs. Spel socialiseert zo is ieders ervaring in het onderwijs. Spel doet zoveel meer. De vraag: hoe blijft spel speels en wordt het geen schoolvak waarvoor je leerlijnen moet afvinken, is niet eenvoudig te beantwoorden. Onderwijs neemt spel slechts dan serieus als het methodisch/didactisch te verantwoorden is, compleet met leerlijnen en toetsen. Helaas het is niet anders, waar zijn de mazen van het net voor spel? Ik ging op zoek, ontwikkelde jaren lang methodiek en didactiek voor spel in ludisch pedagogisch perspectief. Vond meer en meer grond van bestaan voor spel. Zijn daarmee zelfs ongelovigen te overtuigen? ??? Gaf je mee op zoek?

                        Slechts een kinderlijk kind, wordt een menselijk mens 

Wat vind je er straks?
Suggesties voor de praktijk vind je op de praktijksites zoals genoemd hierboven. Straks lees je op de nieuwe site de verhelderde onderbouwing waarom ik er destijds aan ging staan. Het filmpje Homo Ludens en LuPe illustreert dan weer aardig mijn ervaringen met allerlei instanties. Zij daagden me uit om vorming speelser, kind honorerend, minder kopzwaar, meer lijfgevoelig en persoonlijker betrokken te laten zijn.

Tot binnenkort, waarschijnlijk 15 dec

Lidwine Janssens