Nederlands Deutsch English
Ludiek Pedagogiek

Ludiek Pedagogiek

LuPe daagt begeleiders uit, om van een les een spannende compositie te maken.

Spelcomposities

Spelcomposities onderzoeken een thema binnen reële en fictieve contexten naar eigen inzicht via concrete spelacties in een spelwerkelijkheid. Een samenhang van spelvormen, kennis opdrachten, kunstzinnige activiteiten en reflectie momenten; maakt het mogelijk belevenderwijs vanuit persoonlijke en maatschappelijke vragen te handelen en het resultaat te beschouwen vanuit verworven inzicht. Het gaat om het spelen van sociale rollen, niet om acteren in de context van theater. Natuurlijk is natuurtalent in acterenl welkom, hun spel zal anderen inspireren, informeren en confronteren. Als er spel/drama/theater op school gegeven wordt, wint het geheel zeker aan overtuigingskracht. De daar verworven vaardigheden komen spelcomposities ten goede.

Natuurlijk we waren er toch zelf bij.

Vierdejaars studenten van de docent theater opleiding in Leeuwarden onderzochten met kinderen van een basisschool in 2002 de reis met de Batatvia naar Australië o.l.v. een heuse professor uit dat continent: John Caroll (Bathurst). Hoe was dat eraan toegegaan 300 jaar geleden? Scheurbuik, kruidenkennis, navigatie, onderlinge spanningen op het schip. Het kwam allemaal aan de orde. De tijdmachine deed zijn werk: eerst vage berichten, vervolgens correspondentie via een weblog tussen studenten in rol en de kinderen, daarna zowaar life beelden van het schip [film op de replica]. Tot slot konden zelfs enkele historische figuren tot leven geroepen worden en de school bezoeken om vragen van hen te beantwoorden (2002). Een half jaar na dato bezocht ik de klas nog eens en vroeg hen of ze me konden uitleggen hoe dat nou zat met scheurbuik vroeger op de Batavia. Natuurlijk we waren er toch zelf bij. (2002)

We bieden

  1. inzicht in wat spelcomposities zijn.
  2. spelcomposities voor iedere duo groep van het basisonderwijs
  3. spelcomposities voor de onderbouw voortgezet onderwijs
  4. spelcomposities voor de bovenbouw voortgezet onderwijs
  5. handreikingen om spelcomposities te begeleiden
  6. handreikingen om spelcomposities zelf te ontwerpen.

 

Naarmate de ludiek begeleider bovenstaande leerlijnen kan realiseren, bereidt ze jongeren voor op hun levensweg, parallel aan het leren functioneren in de maatschappij. Voor toelichting op de leerlijnen zie zes kleine piramiden.

Ubbergen, update zomer 2018