Nederlands Deutsch English
Ludiek Pedagogiek

Ludiek Pedagogiek

LuPe  biedt eenvoudige intermezzo momenten tijdens een les.

Spelintermezzo

​Spelintermezzo's reiken spelmogelijkheden aan om binnen een eigen ‘’gewone’’ les te experimenteren met korte spelmomenten. Theorie hoef je niet zo absoluut te verorberen zoals het wordt opgediend. Spelenderwijs tijdens een intermezzo mag je er een eigen kijk op geven. Spel maakt informatie concreet, behapbaar en handzaam. Het ludieke denken en doen boort het onbewuste weten en handelen aan. Meerdere bronnen staan ons daarmee ter beschikking.

Het inzetten van spel maakt leren effectiever. 

Het vraagt iets meer tijd, techniek, feiten en kennis komen ermee tot leven.
Als jongeren spelen, raken velen ontspannen en lachen ze vaker. Ze zijn even uit de dagelijkse gedragsroutine. Dat zijn prima condities om open te staan voor informatie.  Het ludiek leren kan in alle schoolvakken ingezet worden. Men krijgt er beelden bij, ervaringen mee en ontdekt wat men onbewust blijkbaar al wel wist en niet besefte. 

Er zijn veel spelmogelijkheden, die in allerlei situaties ingezet kunnen worden om

  • de interesse te wekken,
  • de aandacht op te fleuren,
  • de spanningsboog even te vieren,
  • meerdere mogelijkheden te ontdekken dan de al bekende of logische,
  • fysiek en non verbaal een woordenbrij te doorgronden
  • te beleven wat er geleerd wordt.

Bijvoorbeeld: een week vooraf aan het onderwerp dat de groep zal gaan onderzoeken, benader je enkele kinderen. Je vraagt hen een  decor te maken, dat groepsgenoten nieuwsgierig ernaar maakt, aan het denken en fantaseren zet.

We werken hier enkele spelintermezzo's uit:

  1. Verhalen vertellen en spelen als er even tijd over is.
  2. In We doen hetzelf wel, laat je de jongeren volledig zelf de regie nemen in eigen tijd en ruimte, zo vaak als zij zelf willen. Er is geen lestijd mee gemoeid.
  3. Smaakspel is een groot spel en bestrijkt meerdere kunsteducatielessen, een mooie opstarter aan het begin van het jaar.  
  4. Kwartetten en kwintetten is eveneens een groot spel ter afsluiting van een jaar Cultureel Erfgoed.

Je kunt meespeelmomenten uitproberen. Langzamerhand raak je vertrouwd, krijg je er waarschijnlijk plezier in en wil je meer (zie spelcomposities).

In  de spelkoffer van Spelen vanuit Verbeelding, vind je enkele spelen uit het alfabet uitgelegd en sommigen uitgewerkt in opdrachtkaartjes. 

Nieuwe intermezzo voorstellen zijn welkom en zullen zo mogelijk hier geplaatst worden. Mail naar LuPe@ludiek-pedagogiek.eu

Ubbergen, update zomer 2018